Barion Pixel

10 tipp a karikagyűrűk kiválasztásához, viseléséhez

A karikagyűrű kiválasztása egy boldog és örömteli dolog, több szempontból is. Egyrészt a párok ezalatt a kellemes folyamat alatt is jobban össze tudnak csiszolódni, másrészt remek alkalom arra, hogy jobban megismerjék egymás ízlését és igényeit. Mivel pontosan tudjuk, hogy a házasság előtt rengeteg kérdés merül fel a jegygyűrűkkel, gyémántokkal, ékkövekkel kapcsolatban, ezért az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül, egy csokorba szedtünk néhány fontos tudnivalót és tanácsot.

 

Karikagyűrű tippek

 

1: Ugyanolyan legyen-e a férj és a feleség karikagyűrűje?
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a férfiak az egyszerűbb, letisztultabb formákat szeretik, a hölgyek viszont előszeretettel választanak gyémántokkal díszített, akár különleges formájú karikagyűrűket is. A férfi és a női karikagyűrű párnak nem kell feltétlenül egyformának lennie, elég, ha színben vagy dizájnban passzolnak, jelezvén, hogy a két gyűrű -akár csak viselőik- összetartoznak.

2: Milyen színű aranyból válasszunk karikagyűrűt?
Alapvetően 3 féle arany ötvözetet használnak a leggyakrabban az ékszerészek: ezek a fehérarany, a rozé arany (ami egy vörös színű arany ötvözet) és a sárga arany. A színválasztásnak lehetnek speciális, befolyásoló körülményei, ilyen például a ruházkodás, esetleg a haj, vagy szemszín, egyéb, már meglévő ékszerek színe, formája.
Azt javasoljuk, hogy a párok olyan színű karikagyűrűt válasszanak, mely hűen tükrözi egyéniségüket, és amit úgy éreznek, minden nap, minden ruhához és hangulathoz szívesen viselnének.

3: Legyen-e ékkő a karikagyűrűben?
„Diamonds are a girl’s best friend” mint tudjuk… 🙂 A hölgyek a gyémántot szeretik a legjobban-persze vannak kivételek-, hiszen ez a drágakő csodálatos dísze a karikagyűrűknek és a jegygyűrűknek is, a férfiak viszont jobban szeretik a drágakő nélküli ékszereket, de a merészebb uraknak bátran javasoljuk a barna (cognac) színű gyémánttal díszített ékszereket is.
Véleményünk szerint az apró gyémántok csodálatos eleganciát képesek kölcsönözni egy arany karikagyűrűnek, ragyogóvá varázsolják őket. Természetesen készíttethetünk olyan karikagyűrűket is, melyekbe nem foglalnak drágaköveket.

4: Széles vagy vékony legyen a karikagyűrű?
Erre nincs általános, kőbe vésett szabály. Olyan ékszert válasszunk, ami tetszik, amit szívesen, kényelmesen viselünk minden nap és mikor ránézünk, örömmel tölti el szívünket az ékszer látványa. Esztétikai szempontból a rövidebb ujjakhoz a vékonyabb karikagyűrűk, a hosszabbakhoz pedig a szélesebbek illenek, de ez kézformától és ízléstől is függ.

5: Hogyan döntsük el, mi áll nekünk a legjobban?
Az első lépés általában az interneten kezdődik a képek nézegetésével. A legtöbben már itt beleszeretünk néhány gyönyörű karikagyűrűbe. Ebben a témában is találhatunk webshopokat, ahol az ékszereket megrendelve néhány hét alatt megkaphatjuk őket, amikor kiderül, hogy valójában hogy áll a kezünkön, mennyire kényelmes a megrendelt jegygyűrű.
Ezért azt tanácsoljuk, ha lehetőség nyílik rá, mindenképpen érdemes felpróbálni a karikagyűrűket vásárlás előtt, hiszen egy életen át fogjuk viselni őket…

6: Fontos-e hogy milyen az ékszer felülete?
A gyűrűk felületei a következők lehetnek:
– fényesre polírozott
– matt
– szálhúzott
– rusztikusan megmunkált
– véséssel díszített.
Tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy a fényes, a véséssel díszített és a rusztikus felület a nagy kedvenc, ezek tartanak a legtovább, de bármelyiket is választják a párok, nem kell aggódni, ha a gyűrűk fénye kopni látszik, minden ékszerészetben van mód polírozásra.

Karikagyűrű felületek

7: Lehetünk-e allergiások az ékszerre?
Az arany alapvetően nem allergén anyag és nem irritálja viselőjét.
Bizonyos fehérarany ötvözetek, melyek egyik ötvözője a nikkel, válthatnak ki allergiás reakciókat, így ha a párok egyik vagy másik fele mégis allergiás lenne, ez esetben a palládiumos fehérarany ötvözetet válasszuk, ami garantáltan nem vált ki semmiféle kellemetlen reakciót a bőrön.

8: Milyen alakja legyen a gyűrűnek?
A karikagyűrű lehet kerek és szögletes, természetesen nem kell megijedni a szögletes formától sem, hiszen ezeknek az ékszereknek is kerek és domború a belső felületük, így ugyanolyan kényelmesek, mint a klasszikus formájú ékszerek.

Karikagyűrű formák

9: Kényelmes-e a kézen hordott ékszer?
Természetesen igen! A karikagyűrűk belső kialakítását úgy kell megválasztani, hogy a belső élek mindenképpen le legyenek kerekítve, így lágy, kézre illeszkedő érzés hordani az ékszereket. Fontos tudni, hogy ehhez a kialakításhoz megfelelő anyagvastagság szükséges, így a legolcsóbb, legvékonyabb jegygyűrűk esetében ez sajnos nem tud megvalósulni.
A karikagyűrűk kialakítása során a leggyakrabban előforduló profilok: 1: Lapos profil kívül – belül legömbölyitve, 2: Kívül egyenes profil, belül comfort-fit kialakítással, 3: Enyhén domború profi, belül comfort-fit kialakítással, 4: Domború profil, belül confort-fit kialakítással, 5: Ovális profil, 6: Kívül homorú profil, belül comfort-fit kialakítással.

Karikagyűrű profilok

10: Örökké zavaró, vagy megszokható érzés az ékszerviselés?
Abszolút kellemes és megszokható érzés az ékszerviselés. Természetesen ez nagyban függ attól, hogy az ékszert tökéletesen és pontosan készítették-e el, illetve testsúly változásnál (várandósság alatt például) jelezték-e a párok, hogy kisebb-nagyobb igazításra van szükség a karikagyűrűvel kapcsolatban, ugyanez vonatkozik a hirtelen fogyásra is.
Néhány nap viselést követően még azok az urak is megszokják, hogy az ujjukon ékszert viselnek, akik kezdetben nagyon idegenkednek ettől.

A karikagyűrűk kiválasztását segítő részletesebb cikkünk itt érhető el.

Reméljük válaszaink segítettek az ékszerválasztásban, kellemes nézelődést és készülődést kívánunk a leendőbeli férjeknek és feleségeknek!