Barion Pixel

Magyar népművészeti ihletésű arany ékszerkollekció

A Magyar Menyegző Ékszerkollekció a 18 – 19. század fordulóján kezdődő páratlanul gazdag és árnyalt új stílusú magyar népművészet elemeit használja fel. Abból az időből, amikor a magyarság társadalmi rétegeiben a nemzeti öntudat kivirágzott, és történelmünk folyamán a legnagyobb erőre kapott. Az ékszerek vonalvezetése, formavilága, díszítő ornamentikája az adott kor tárgyi világának jellemzőiből táplálkozik.

Magyar Menyegző – különleges formavilágú arany jegygyűrűk, karikagyűrűk

Magyar Menyegző – gyémánttal és drágakövekkel díszített arany eljegyzési gyűrűk

Magyar Menyegző – látványos női és férfi arany ékszerek: medálok, fülbevalók, gyűrűk, karkötők

Filozófiánk, avagy a magyar formakincs újra értelmezése

Célunk volt, hogy gazdag hagyományunk forrását összevetve több éves szakmai gyakorlatunkkal, melyet jegyékszerek tervezése, készítése kapcsán szereztünk, olyan ékszereket alkossunk, melyek az aktuális igényeknek, elvárásoknak megfelelnek, és jelenünk jegyajándékozási, jegyváltási szokásaiba belesimulnak.

Múltunk tárgyi kultúrájában ezeket az ékszertípusokat hiába is keresnénk, hiszen az akkoriban oly jellemző jegykendőt, csak a 20. század elején váltotta fel egyre nagyobb hangsúllyal a gyűrű, mely nemsoká már teljes körben átvette az összetartozás szimbólumának hordozását. Ráadásul az akkori ötvösség szakmánk költséges mivolta végett kizárólag főúri-nemesi és egyházi igényeket elégített ki. A népművészet erejének kevés módja volt hatni patinás mesterségünk formakincsére.

Magyar motívum

Tehát ékszereink nem replikák, vagy régi ékszerek újra értelmezései, hanem saját ötleteink és saját tervezői stílusunk megfogalmazása. Véleményünk szerint egy olyan új aktuális ékszervilág jött létre, mely a jelen igényeket ötvözi a nosztalgikus múlttal és modernsége mellett megjelenésében van valami ódon, régies hangulat. Bízunk abban, hogy látásmódunkkal eltaláljuk ízlésüket, és hagyják magukat elutazni a tradicionális minták segítségével jelen korunkig.

Úgy gondoljuk, hogy az örökségül kapott forma- és motívumkincs nem csak annak hagyományos matériájából, saját környezetében volt életképes, hanem modern világunk újszerű anyagaiból technológiáival kivitelezve jelen napjainknak is része lehet. Új értelemmel töltődik fel, élővé válik, és fejlődik.

Néhány képben szeretnénk bemutatni egy-egy hagyományos népviseletes esküvőt, hogy láthatóvá váljon az a burjánzó díszítettség mely a kor vizuális fantáziáját, ízlését jellemezte. Koncepciónk, hogy ezt a világot visszafogottabban, de hangulatában ide illően fogalmazzuk meg ékszereinkben.

A Magyar Menyegző Ékszerkollekció néhány kiemelkedő darabja

Az ékszerek tervezésénél kiemelkedő szempont volt az egységes megjelenés, a legmagasabb minőségű alapanyagok használata: arany, gyémántok, drágakövek. Az aprólékos kézi díszítő vésés központi eleme a kollekció ékszereinek.

Az Affianced Ékszerészet 2016.-ban a Magyar Menyegző Ékszerkollekcióval elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat.

Hosszas előkészületek és a pályázati anyagok összeállítását követően az Affianced Ékszerészet 2016 tavaszán benyújtotta anyagát a Magyar Termék Nagydíjra, mely Magyarország legrangosabb termékeket méltató állami elismerése, és melyen sikeresen részt véve egy csodálatos díjjal lettünk gazdagabbak.

Magyar Termék Nagydíj

A pályázatunk kiemelkedő kiadványa ez a művészeti album, amely a Magyar Menyegző ékszer alkotásainkon túl a tervezést, a készítés körülményeit valamint a kollekció elkészítéséhez vezető kutató munkát is bemutatja. Az ékszereket bemutató album közel 200 oldalasra sikerült, amiben számtalan karikagyűrűt, eljegyzési gyűrűt és alkalmi ékszert mutatunk be rövid leírásokkal. Gyakorlatilag az eddigi munkáink zöme megjelenik a kiadványban.

Magyar Termék Nagydíj

A pályázatra beadott könyv teljes tartalmát alább tekintheti meg.