Barion Pixel

Miből készítessük el jegyékszereinket?

AranyA jegyékszerek különleges, életre szóló ékszereink lesznek, ezért értékálló alapanyagokat igényelnek. Emiatt ékszerészetünk azt javasolj ügyfeleinknek, hogy nemesfémből készíttessék el őket. A legismertebb és legnépszerűbb nemesfém az arany, melyből hazánkban a 14, illetve a 18 karátos aranyötvözetek használata a legjellemzőbb.

Mit jelentenek ezek a számok?

A karátszám azt jelöli, hogy az ötvözet mennyi színaranyat tartalmaz. Minél magasabb a karátszám, annál több arany kerül bele. A 18 karátos aranyötvözetnek magasabb a finomsága pontosan 750‰, több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, aminek 585‰, ezért a 18K-os ötvözet puhább, a fizikai behatásoknak kevésbé ellenálló.

Míg a 18 karátos leginkább alkalmi ékszerek anyagául szolgál, a 14 karátos mindennapi viseletre alkalmasabb keménységgel rendelkezik. Mivel a jegygyűrűnket általában nap mint nap viseljük, ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani.

Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha, képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve az ötvözéssel többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

Ahhoz, hogy jegyékszerünk tartós legyen és kiállja a mindennapi használatot, megfelelő anyagvastagságúnak is kell lennie. Ez biztosítja, hogy az idő múlásával a gyűrű ne veszítse el a formáját.

Jegyékszer aranyötvözet színek

Arany színekAz arany ötvözetek kiválasztásakor is elengedhetetlen, hogy tapasztalt szakértőtől kérjünk tanácsot, hogy megálmodott, arany ékszerünk egyedisége mellett életre szóló választásnak bizonyuljon.

Az alapanyag kiválasztásánál érdemes az összhangra törekedni, hogy a drágakő és az arany színvilága tökéletesen illeszkedjen.

Az aranyötvözetek esetében alapvetően háromféle színt különböztetünk meg: a sárga-, a fehér- és a rozé aranyat.

(A képen jól látható e három arany szín kontrasztja.)

Az arany fémjelek

Magyarországon kizárólag olyan nemesfémből készült ékszert lehet csak forgalomba hozni, amelyet fémjellel láttak el. Az általunk készített arany ékszerekben a NEHITI (Nemzeti Hitelesítő Intézet) fémjele mellett saját védjegyünk (mesterjel) is hitelesíti munkánkat.

Arany fémjelek

A három főbb arany szín jellemzőinek áttekintése

Sárga arany Fehérarany Rozéarany
Mit szimbolizál?
Örök klasszikus, ami nem megy ki a divatból. A szerelem, a luxus és a siker szimbóluma. Modern és egyedi megjelenést nyújt viselőjének. Elegáns, nőies viselet, ami vintage stílusú jegygyűrűk anyagaként csodásan mutat.
Jellemzői
Melegséget sugárzó, napfényt idéző anyag. Letisztult hatású. Gyönyörű rózsaszín árnyalatú. Romantikus hatású fém.
Milyen bőrtónushoz illik a legjobban?
Jól kiegészíti az olíva és sötétebb bőrtónusokat. Minden bőrtónus számára ideális. Sötétebb vagy a hófehér bőrtónushoz illik a legjobban.
Milyen ékkővel mutat a legjobban?
A melegebb színű drágakövekkel csodás párosítást ad. Kiemeli a sárgás árnyalatú drágakövek szépségét (pl., a sárga gyémánt, zafír vagy citrin) Szépen kiemeli a színes drágaköveket. Különösen elegáns a hűvös színű
(pl. kék vagy lila zafír) kövekkel
Jól illenek hozzá a melegebb színű drágakövek, de az élénk kék színű ékkövekkel, mint pl. a kék topáz is gyönyörűen mutat.
Tartósság
Kevésbé kemény, mint a fehérarany ötvözet. Színezüst és színréz hozzáadásával készül.
Nehezebb fajsúlyú ötvözet.
Nikkelt is tartalmazó ötvözőkkel
készül. Ez a legkeményebb
aranyötvözet. Ródium bevonattal
tehetjük még fehérebbé.
Kevésbé kemény, mint a sárga- vagy fehér arany ötvözetek.
Fémallergia információk
Hipoallergén Nikkel allergia ismeretében a palládiumos vagy a nikkel csökkentett ötvözetet ajánljuk. Hipoallergén

Affianced eljegyzési és karikagyűrű tippek különböző színű arany ötvözetekhez

Az, hogy melyik aranyötvözet színe áll a legjobban egy ékszernek, természetesen nem szakmai, hanem ízlésbeli szempont, mégis kialakult műhelyünkben egy általános vélekedés a különböző fazonú ékszerek optimális arany szín választását illetően.

Természetesen ez csupán egy ajánlás: minden ékszerünk bármilyen színű, vagy szín-kombinációjú aranyötvözetből szépen mutat, mely harmóniát a viselőjével való összhangban alakít ki igazán.

Ékszerészetünk készséggel áll rendelkezésére a kiválasztott ékszerek különböző színekben, színvariációkban való bemutatására, látványtervek, fotók formájában.

Sárga arany karikagyűrűk

Sárga arany karikagyűrűA klasszikusabb, különösen a vintage hangulatú karikagyűrűknek áll nagyon szépen a sárga arany szín.

A sárga arany nagyon mutatós fényes, de akár matt, szálcsiszolt felülettel is, szépen kiemeli a gyémántok ragyogását és az aprólékos vésés mintákat is.

Affianced gyűrű tipp:
Barocco Striped karikagyűrűk

Fehér arany karikagyűrűk

Fehér arany karikagyűrűA fehérarany leginkább a modern, letisztultabb karikagyűrű formáknak áll jól.

Ez a szín engedi a legnagyobb kreativitást a színes drágakövek használatának, a fehéraranyban az összes drágakő csodálatosan mutat.

Gyémántokkal foglalva pedig a luxus, az elegancia megtestesítője.

Affianced gyűrű tipp:
Energy no4 karikagyűrűk

Rozé arany karikagyűrűk

Rozé arany karikagyűrűA rozé arany a legromantikusabb szín az aranyötvözetek közül. Ennek a színnek állnak a legjobban a formailag különleges jegyékszerek.

Gyönyörű a kontrasztja a fehér kerámiával és a fehér arannyal.

A gyémánton kívül csodálatosan mutat benne a kék zafír és nagyon szépen áll neki az ornamentális kézi vésés.

Affianced gyűrű tipp:
Botticelli karikagyűrűk

Sárga arany eljegyzési gyűrűk

Sárga arany eljegyzési gyűrűA sárga arany a klasszikusabb eljegyzési gyűrűknek áll igazán jól.

Szépen kiemeli a gyémánt ragyogását, de nagyon szépen mutat benne a sárga citrin, vagy a cognac színű gyémánt is.

A vésés mintákat is nagyon szépen kiemeli a sárga szín, a tradíciókat kedvelő hölgyeknek a legjobb választás.

Affianced gyűrű tipp:
Seherezádé eljegyzési gyűrű

Fehér arany eljegyzési gyűrűk

Fehér arany eljegyzési gyűrűA fehérarany a legdivatosabb, legközkedveltebb aranyötvözet, melyből eljegyzési gyűrűk készülnek.

Luxus megjelenésű gyémántgyűrűk készítésére a legalkalmasabb.

Semleges színe miatt minden színű drágakő csodásan mutat benne, illetve minden öltözködési stílushoz kiválóan passzol.

Affianced gyűrű tipp:
Dandelion eljegyzési gyűrű

Rozé arany eljegyzési gyűrűk

Rozé arany eljegyzési gyűrűA rozé arany a legromantikusabb aranyszín, mely napjainkban talán épp emiatt egyre divatosabb.

Csodásan kiemeli a kézi vésés aprólékos részleteit és gyönyörűen mutatnak benne a csillogó gyémántok.

Affianced gyűrű tipp:
Aphrodité Barokk eljegyzési gyűrű

Lehetséges-e hozni törtaranyat: megunt fazonú vagy javíthatatlan aranyékszert?

TörtaranyTermészetesen van rá mód. Sőt, amennyiben rendelkezésre áll a kellő mennyiségű törtarany, úgy a megrendelt ékszer ára jelentősen, akár 30%-al is kedvezőbb lehet.

Tudnivaló, hogy az ékszer nem egyből, a ránk bízott alapanyagból készül, hanem előbb átesik egy „átdolgozási” eljáráson.

Ez által a kohászati művelet által, az adott aranymennyiség színarany tartalma kerül kinyerésre, amit aztán a kért finomságúra és színűre ötvözünk.

Tehát például egy fehérarany karikagyűrű pár elkészítéséhez lehet biztosítani sárga, vagy vörös árnyalatú, és vegyes finomságú ötvözeteket is.