Barion Pixel

Milyen finomságú, hány karátos aranyból készíttessük jegyékszereinket?

Hazánkban a 14, illetve a 18 karátos aranyötvözetek használata a legjellemzőbb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranyötvözetnek magasabb a finomsága, több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább, a fizikai behatásoknak kevésbé ellenálló ötvözet. Míg a 18 karátos leginkább alkalmi ékszerek anyagául szolgál, a 14 karátos mindennapi viseletre alkalmasabb keménységgel rendelkezik. Mivel a jegygyűrűnket általában nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani.

Az arany ékszerekről bővebben itt olvashat.

Törtarany beszámítás

Lehetséges-e hozni megunt fazonú, vagy javíthatatlan aranyékszert: törtaranyat beolvasztásra, hogy megspóroljuk karikagyűrűink anyagköltségét?

Természetesen van rá mód. Tudnivaló, hogy az ékszer nem egyből, a ránk bízott alapanyagból készül, hanem előbb átesik egy „átdolgozási” eljáráson. Ez által a kohászati művelet által, az adott aranymennyiség színarany tartalma kerül kinyerésre, amit aztán a kért finomságúra és színűre ötvözünk.
Tehát például egy fehérarany karikagyűrű pár elkészítéséhez lehet biztosítani sárga, vagy vörös árnyalatú, és vegyes finomságú ötvözeteket is.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

Arany ékszerekA jegyékszerek szimbolikus értéket képviselő tárgyak, sok esetben generációról generációra öröklődnek ezért hitvallásunk szerint nem szabad a legolcsóbb megoldással beérni. Ugyanez vonatkozik minden más kézműves ékszerre is, hiszen a hozzá adott értéknek célszerű egyenrangúnak lennie a felhasznált anyagok minőségével. Így mindenképpen törekedjünk arra, hogy ékszereink értékálló, nemes anyagokból készüljenek az utolsó részletükig.

Minél keményebb egy drágakő annál tartósabb is. Alkalmi ékszerekhez szívesen javaslunk puhább drágaköveket is, hiszen ezekre jobban tud vigyázni az ember. Lehet esetleg egy különleges szín, vagy ritkaságától értékes drágakő ami izgalmassá teheti az ékszert.

Válasszunk egyéniségünkek és ízlésünknek  megfelelően.

Mik a legfontosabb tudnivalók a gyémántokról?

A legkeményebb drágakő. Sérthetetlensége és örökkévalósága végett a jegyékszerek szimbolikus ékköve.
Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad csiszolatának eredeti szépsége.

Értékének négy fontos meghatározó tényezője van (az úgynevezett 4C):
– Csiszolásának minősége, arányai,
– Zárványosságának mértéke, illetve annak hiánya (a zárvány pici jellegzetes képződmény a kő szerkezetében.)
– Színe, illetve színtelensége,
– És tömege, mely egyben az egyetlen egzakt tulajdonsága.

Nem elég tehát csak annyit tudnunk e drágakőről, hogy karcolja az üveget.
Az is téves megítélés, hogy a legnagyobb a legdrágább, vagy a legtisztább kő a legdekoratívabb. Sorolhatnánk…
E paraméterek között való eligazodás komoly tudományág, mely hosszú évek gyakorlata alatt sajátítható el.

Nálunk kérdéseket tehetnek fel, segítséget kapnak, hogy igényeikhez és pénztárcájukhoz a legjobban passzoló gyémántot, és ahhoz a legmegfelelőbb ékszert megtalálhassák.

A gyémántokról bővebben itt olvashat.

Milyen egyéb drágakövek kerülhetnek az ékszerekbe?

A lehetőségek tárháza igen gazdag. Színekben, mely a legszembeötlőbb tulajdonságuk, a lehető legváltozatosabb ékkövek léteznek. Részletesebb felsorolásba, jellemzésbe éppen ezért itt nem is bocsátkoznánk, csupán néhány drágakövet említenénk meg, a legismertebbek közül, legjellemzőbb színük jelölésével:
– Rubin – vörös,
– Zafír – kék-áttetsző-narancs vörös
– Smaragd – zöld,
– Turmalin – rózsaszín-lila-zöld-narancs
– Topáz – világoskék
– Ametiszt – lila
– Aquamarin – halványkék
– Olivin – zöld
E drágakövekkel, nemes ásványokkal kapcsolatban azért két fontos dolgot kiemelnénk:
Értékes információ egy drágakőről, hogy milyen kemény. Ezt azért fontos tudni, mert minél keményebb egy kő annál tovább lesz szép dísze ékszerünknek. Nem igazán szép látvány egy öreg ékszerben egy már gömbölyűre kopott, régen fazettáltra csiszolt kő, ami most inkább úgy néz ki, mint egy „félig fogyasztott savanyúcukor”.
A másik, hogy a kiszemelt kő passzoljon a kiválasztott ékszer stílusához és anyagához, összhangot alkossanak.
Az apró részleteken múlik minden.
Ebben is boldogan nyújtunk segítséget ékszerészetünkre jellemző látásmódunkkal Vendégeink számára.

A drágakövekről bővebben itt olvashat.

Hogyan kerülnek a drágakövek az ékszerekbe?

Drágakő foglalásA drágakövek az ékszerekbe nem ragasztással kerülnek, mint ahogy ezt sokan gondolnák, hanem drágakőfoglalással. Sokféle drágakő-foglalási módszer létezik, de az elv mindegyiknél hasonló, nevezetesen hogy a fém van valamilyen módon „rádolgozva” a drágakőre, és így rögzül helyén az ékszerben.

Ékszerészetünkben a drágakövek a legnagyobb gondossággal és szakértelemmel kerülnek az ékszerekbe, ám amennyiben mégis kővesztés történik, a kötelező garancia időn túl is felelősséget vállalunk munkánkért!

Ha többet szeretne tudni garanciális feltételeinkről klikkeljen ide!

Milyen felületi kidolgozások léteznek az arany ékszereken?

Mi a különbség a fényes, a matt, és a durva megmunkálású felületek tartóssága között?

Nagyon szép kontrasztot ad egy fényes és egy matt felület egymás mellet, különösen, ha színeikben is különválnak a fémek. Éppen ezért mindannyian szeretnénk, hogy gyűrűink sokáig eredeti szépségükben pompázzanak, így nem árt némi információt szerezni az alkalmazott felületi kidolgozásokról.
A mattírozás úgy készül, hogy a fémfelszínt, keményebb, durvább eszközökkel munkáljuk meg, hogy egyenletes, mikroszkopikus méretű barázdákat hozzunk létre a fém felületén. Ezek a parányi „fémtaréjok” az ékszer viselése közben óhatatlanul letörögetnek, elkenődnek, és egy fényes kis felületet hagynak maguk mögött. Ezért a mattított felületek idővel „kifényesednek”.

Karikagyűrű felületek

Természetesen minél durvább felületet hoztunk létre ez a folyamat annál hosszabb időt vesz igénybe de persze az is közreműködik, hogy ki mennyire tud vigyázni ékszerére. A tökéletesre polírozott felületnél ez pont fordítva történik. Ugyebár a fémek esetében minél simább egy felület annál fényesebb is egyben. Itt megjelennek használat alatt a mikro karcok, ezáltal mattabbá válik, mi úgy mondjuk, hogy „beérik” az ékszer felülete, és nagyjából ezt az állapotot tartja fenn a későbbiek folyamán.
Az összes felület-megmunkálási eljárás, így a különféle mattírozás és a polírozás is bármikor felújítható, restaurálható.
Az általunk készített ékszereket díjmentesen felújítjuk, ápoljuk és tisztítjuk Vendégeink számára.

Melyik kezünkön viseljük a karikagyűrűt?

Más-más kultúrákban erre vonatkozóan más-más tradíciók alakultak ki.

A legelterjedtebb hagyomány itt, a közép-európai kultúrkörben, hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselendők a karikagyűrűk.

Ez az elképzelés praktikus okokból ott „sántíthat”, hogy a legtöbb ember két gyűrűs ujja különböző méretű. Tehát ami jó a bal kezünk gyűrűs ujjára, az nem biztos, hogy jó a jobb kezünk gyűrűs ujjára is. Egy másik elképzelés szerint a bal kézen kell viselni ékszereinket, mert az a szív felőli oldal.

A mi véleményünk inkább gyakorlati oldalról közelíti meg a kérdést: érdemes a másik kézen hordani a gyűrűt, mint amilyen kezesek vagyunk, mert azt a kezünket kevesebb dologra használjuk, így kevésbé van kitéve a viselt ékszer a külső behatásoknak.

A hölgyeknek pedig az a javaslatunk, hogy az eljegyzési gyűrűt lehetőleg ne a karikagyűrű mellett viseljék. Az ékszerek egymás mellett olyan mértékben koptatják egymást, hogy akár 5-6 év multán jól láthatóvá válik mindkét ékszeren ennek nyomai. Éppen ezért a másik kéz gyűrűs ujján van a jegygyűrűk általunk javasolt helye.

A gyűrűk méretein lehetséges-e változathatni?

A méretvétel már alapvetően is egy kényes téma. Igen nehéz megítélni melyik méret a legideálisabb, hiszen nyári nagy melegben viselni ugyanazt a gyűrűt más érzés lesz, mint tél kellős közepén.

Egy napon belül is különböző napszakokban érezhető különbség tud jelentkezni ujjunk átmérőjében. Ezeket a tényezőket feltétlenül figyelembe kell venni, hogy mindig kényelmes érzés legyen viselni gyűrűinket. Éppen ezért méretvételkor mindig a legnagyobb körültekintéssel járunk el, és segítséget nyújtunk a döntésben.

Az utólagos méretállításra karikagyűrűk esetében korlátolt mértékben van lehetőség, de szűkítésre, bővítésre egy-két szám erejéig a legkényesebb modell is alkalmas. Az eljegyzési gyűrűk e szempontból általában sokkal szabadabbak, hiszen legtöbbjük felépítése lehetővé teszi az akár két-három számnál is nagyobb módosítást.

Mekkora legyen a meglepetés gyűrű mérete?

EljegyzésMit tehetek, ha szeretnék a páromnak egy eljegyzési gyűrűt készíttetni, de nem tudom az ujjméretét?

A vőlegények mindig gondban vannak e kérdést illetően. A javaslatunk a következő: Érdemes egy, a hölgy által viselt gyűrűvel érkezni hozzánk, hogy annak megmérésével tudjunk hozzájutni az információhoz. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, általában abból indulunk ki, hogy milyen alkatú a menyasszony, hiszen ebből már sejteni tudjuk, hogy megközelítőleg milyen méretre érdemes elkészíteni a kiválasztott ékszert.

Természetesen esélye van annak, hogy következtetésünk nem helytálló,és a méret nem stimmel pontosan, de tapasztalatunk szerint elég jól működik a gyakorlatban ez a megközelítés. Bármilyen módon is járunk el, úgyis mindig a „ premieren” derül ki, hogyan passzol az ékszer, mennyire jó a méret.

Ezért az ajándék gyűrűk utólagos méretigazítását díjmentesen végezzük Ügyfeleink számára, természetesen már a menyasszony személyes közreműködésével.

A gyűrűk méretezésével kapcsolatban bővebben itt olvashat.

Mire érdemes figyelni az ékszer viselésekor?

Az ékszer nemesfém dísztárgy, egy komoly eszmei, és anyagi érték, ezért óvni kell, hogy minél tovább tudjon eredeti szépségében tündökölni! Érdemes kézmosásnál, fürdésnél minden esetben levenni, mert a tisztálkodáshoz használt „vegyszerek” szappanok, tusfürdők, testápolók olyan parafinokat, zsírokat tartalmaznak, amik megtelepednek az apró fémbordákban, – főleg az ékkövek alatt –, és behomályosítják azokat.

A fémfelszínt ráadásul a különféle szivacsok, kefék össze is karcolhatják. Fontos tudni az ékszerviseléssel kapcsolatban, hogy a nemesfémek igaz, hogy nem oxidálódnak, nem lépnek kémiai reakcióba a környezetükkel, viszont bizonyos fajta gyógyvizek intenzíven elszínezhetik őket. Mindenképpen tanácsos gyógyfürdők, uszodák látogatásakor az értékmegőrzőre bízni ékszereinket, már csak azért is, mert a legtöbben pont az ilyen helyeken veszítik el őket.

A nemesfémek puha anyagok, sérülékenyek. Érdemes átgondolnunk, hogy milyen helyzetben kívánjuk tényleg viselni ékszereinket. Pakolásnál, cipekedésnél nem biztos, hogy szükségünk van rájuk, már csak azért sem, mert balesetveszélyesek is lehetnek!

A drágakövekkel kapcsolatban tudnivaló, hogy a természet által megalkotott, bonyolult szerkezetű kis „lények”, melyekben mikroszkopikus törésvonalak, zárványok találhatók, így előfordulhat, hogy egy véletlen odakoccantás valamihez megrepesztheti, elpattinthatja ezeket a kemény, ám sérülékeny ásványokat.

VIGYÁZZUNK RÁJUK!

Hogyan tartsuk tisztán ékszereinket házilag?

Sokminden kering az interneten az ékszerek házilag való tisztításával kapcsolatban, de igazából egyik módszer sem túlságosan hatásos, sőt bizonyos ékszereknek még árthatunk is egy jó alapos fogkefés – mosószeres dörzsöléssel.

Az otthoni ékszer tisztítás általunk ajánlott egyetlen módja az erre a célra kapható arany illetve ezüst tisztító folyadékok alkalmazása.

Azt javasoljuk, ha ékszere már nem tündököl eredeti szépségében, kérje szakember segítségét, aki, ha alapos, azon túl, hogy megtisztítja, felpolírozza az ékszert, még a drágakövek foglalását is átnézi, hogy a viselés következtében nem lazult e meg valamely pontja a foglalatoknak, nem szorul e kisebb korrekcióra.