Barion Pixel

A drágakövekről általánosságokban

Korunk legkedveltebb ékköve, melyet az ékszerekbe foglalunk az tagadhatatlanul a gyémánt. A gyémántról bővebben itt írunk. Viszont a gyémánton kívül még számtalan szebbnél-szebb drágakő létezik, melyek igazán szép és értékes ékei lehetnek az arany ékszereknek.

Igyekszünk a következőkben bemutatni ezeket a ragyogó csodáit a természetnek a lehető legközérthetőbb formában, csak a leglényegesebb ismérveiket említve a különböző típusú drágaköveknek, ami nem túl egyszerű feladat, hiszen a drágakövekkel egy külön tudomány ág foglalkozik melynek neve a gemmológia.

A drágakövek két nagy csoportba oszthatók a szerves és a szervetlen drágakövek csoportjába. A szervetlen csoportba tartoznak az ásványi eredetű drágakövek, a szervesbe pedig az állati vagy növényi eredetű drágakövek.

Amit még elöljáróban szeretnénk megemlíteni a témával kapcsolatban, hogy a legszebb drágakő sem “él” a megfelelő, mesteri megmunkálás: a drágakőcsiszolás nélkül. A drágakőcsiszolás egy külön mesterség, művészeti ág, mely hatalmas szaktudást, gemmológiai ismereteket és korunkban komoly műszerezettséget is igényel. A drágakövek csiszolási formáit két fő csoportba soroljuk: a fazettázott és a cabochon csiszolást. A fazettázott csiszolás esetében az ékkövön sík, csiszolt, majd polírozott lapok: fazetták kerülnek kialakításra, melyek a kő csillogásáért felelősek, míg a cabochon csiszolás során az ékkövet legömbölyítik, mely csiszolási formát a legtöbb esetben az átlátszatlan ékköveknél alkalmazzák.

A drágaköveket fizikai tulajdonságain és kémia összetételén túl különböző ezoterikus tulajdonságokkal is felruházta az emberiség több évezredes kulturális fejlődése, tapasztalása során, melyek a drágaköveknek fizikailag nem mérhető adottságai.

SZERVETLEN DRÁGAKÖVEK: ÁSVÁNYOK

1. Korund csoport: zafír és a rubin

A korund csoport drágakövei a gyémánt után a legkeményebb ásványok. A korund igen változatos színekben fordul elő.
A tiszta korund színtelen, a legkedveltebb fajtáji a kék színű zafír és a piros színű rubin.

Keménységük a Mohs féle skála szerint: 9

A zafír leggyakoribb színárnyalatai
1: kék zafír, 2: rózsaszín zafír, 3: padparadzsa zafír, 4: sárga zafír, 5: fehér zafír
1Kék zafír 2Rózsaszín zafír 3Padparadzsa zafír 4Sárga zafír 5Fehér zafír

Amíg a zafír sok csodálatos színárnyalatban is megjelenik e természetben, addig a rubint első sorban csak az úgynevezett galambvér vörös árnyalatáért kedvelik. Nem véletlenül, hiszen a legvörösebb ékkő az összes drágakőfajta közül.

A zafír

Contessa - zafír gyűrűA zafír hatásai:

A zafír a bölcsesség köve, minden színváltozata más bölcsességet erősít. Erősíti a testi és a lelki egyensúlyt, a békét és az nyugodtságot, mentesít az ártó gondolatoktól. Jótékony hatást fejt ki a depressziós tünetek, a lelki zavarok ellen. Bevonzza a pozitív gondolatokat, segíti az önkifejezést.

Csillagjegy: Bika, Szűz, Nyilas, Vízöntő, Halak
Csakrája: Homlokcsakra

Affianced ékszer ajánlat
Contessa eljegyzési gyűrű

A rubin

Dragonscale - rubin karikagyűrűA rubin hatásai: 

A rubin erősíti az egészséges önbizalmunkat, segít szellemi és testi fiatalságunk megőrzésében. A szervezetre számtalan jótékony hatással bír: enyhíti az allergiás tüneteket, csökkenti a vérszegénységre való hajlamot, a vérellátási problémákat és a koleszterin szintet, véd a fertőzésekkel szemben. Fokozza a teljesítőképességet, véd a negatív fefolyásoktól.

Csillagjegy: Bika, Ikrek, Kos
Csakrája: Gyökércsakra

Affianced ékszer ajánlat
Dragonscale karikagyűrű pár

2. Berill csoport: a smaragd, az aquamarin és a morganit

A berill csoport drágaköveinek legismertebb színváltozatai a zöld Smaragd és az ég kéktől a tengerkékig terjedő színekben pompázó Aquamarin illetve a rózsaszín Morganit.

Keménységük a Mohs féle skála szerint: 7,5-8

A smaragd színárnyalatai a legdrágábbtól az olcsóbbig
AAA

Smaragd szín AAA

AA

Smaragd szín AA

A

Smaragd szín A

B

Smaragd szín B

A smaragd

Desertrose smaragd gyűrűA smaragd hatásai: 

A smaragdnak a feltétel nélküli szeretet hatásának felerősítését, a párkapcsolati egyensúly megteremtését és a lélek lecsendesítését, nyugtatását tulajdonítják első sorban. Gyógyító hatásai is ismeretesek, miszerint jótékonyan hat a szív, a tüdő, a gerinc és az izomzat problémáira. Méregtelenítő hatása is ismert, valamint enyhíti az ízületi gyulladásokat illetve a diabéteszre való hajlamot.

Csillagjegy: Rák, Mérleg, Halak, Nyilas, Bika,
Csakrája: Szívcsakra

Affianced ékszer ajánlat
Desert Rose eljegyzési gyűrű

Az aquamarin

Amour aquamarin eljegyzési gyűrűAz aquamarin hatásai:

Az aquamarin neve tengerkéket jelent: az aqua és a mare szavak összekapcsolásából eredeztethető. Egy ősi mítosz szerint a tenger mélyén, sellők által őrzött kincses ládikából származik ez az ékkő, ezért is lett a hajósok és a tengerészek talizmán köve, mely a vízbe fúlástól védte meg őket a hitük szerint. Az aquamarin bátorságot kölcsönöz és nyugtató, a háborgó lelket csillapító, harmóniát teremtő hatásai is ismertek. Használják még a meditációt elősegítő, elmélyítő spirituális hatása miatt is.

Csillagjegy: Ikrek, Mérleg, Vízöntő és a Halak
Csakrája: Torokcsakra

Affianced ékszer ajánlat
Amour eljegyzési gyűrű

A morganit

Gertrúd - morganit medálA morganit hatásai:

A stressz oldására használatos leginkább ez a csodálatos, többnyire halvány rózsaszín ékkő. A tisztaságot jelképezi. pszichológiai szinten a morganit fokozza a bátorságot, oldja a stresszt, megnyugtatja az elmét, és szívünket a szeretet adására és befogadására ösztönzi. Enyhíti a beteljesületlen érzelmi vágyakat, és a ki nem fejezett érzelmek gátló hatását. Mentális szinten hozzájárul a pozitív szemléletmód kialakításához. Segítségével bevonzhatjuk és tartósabbá tehetjük a szerelmet életünkben.

Csillagjegy: Iker, Rák, Skorpió, Halak
Csakrája: Szívcsakra

Affianced ékszer ajánlat
Gertrúd medál

3. Turmalin csoport

A turmalin az egyik legsokszínűbb drágakő a világon. Nagyon intenzív, gyönyörű színárnyalatai vannak és kedvező árfekvése miatt is közkedvelt ékköve az ékszeriparnak. Sokszínűsége miatt más drágakövek pótlására vagy helyettesítésére is gyakran alkalmazzák.

Keménysége a Mohs féle skálán: 7-7,5

Legfőbb turmalin változatok:

A turmalin színárnyalatai
1: Fekete turmalin (sörl), 2: kék turmalin (indigolit), 3: barna turmalin (drávit), 4: színtelen turmalin (akroit), 5: zöld turmalin (verdelit), 6: többszínű turmalin (elbait), 7: rózsaszín turmalin, 8: vörös turmalin (rubellit), 9: dinnye turmalin, 10: sárga turmalin
1

Fekete turmalin

2

Turmalin

3

Turmalin

4

Turmalin

5

Turmalin

6

Turmalin

7

Turmalin

8

Turmalin

9

Turmalin

10

Turmalin

A turmalin hatásai

Ahányféle színváltozata van a turmalinnak a hatása is annyiféle lehet. Általános jellemzője mégis az önbizalom erősítése, segítség a belső béke megteremtésére valamint az útkeresésben is előnyére válik viselőjének.

Csillagjegy: Mérleg, Skorpió, Bak, Kos, Bika, Ikrek
Csakrája: Szívcsakra

Affianced ékszer ajánlat
Diana turmalin gyűrű

Dianna turmalin gyűrű

4. Nagyobb csoportba nem sorolható drágakövek

A tanzanit

Talizmán ametiszt medálA tanzanit rendkívül ritka drágakőnek számít, egy generáción belül elfogyhat. Színárnyalatai a lilától egészen a mélykékig terjedhetnek.

A tanzanit hatásai:
Az erő és energia kristálya, így kitűnő hatással van az agyra, növelni a memóriát, a teljesítőképességet, a szívet erősíti. Vérkeringésünket fokozza, vérnyomásunkat stabilizálja, fokozza az izomzat működését. A túlzott igénybevétel következményeit csökkenti, regeneráló hatású. Javítja az intuíciót és az önismeretet.

Csillagjegy: Ikrek
Csakrája: Korona-és homlokcsakra

Affianced ékszer ajánlat
Talizmán Energia arany medál

A topáz

Organica topáz medálA topáz  színe igen nagy változatosságot mutat: a leggyakoribb színváltozat a sárga, de a kék a zöldes-kék és a rózsaszín megjelenése sem ritka.

Keménysége a Mohs féle skálán: 8

A topáz hatásai:

A topáz egy igazi szerencse kő: segíti céljaink megvalósítását, egészségünk megóvását, becsületességre, nagylelkűségre, őszinteségre ösztönöz a hagyományok szerint. A topáz különleges módon segíti érzelmeink megszilárdítását, a szeretet adásának és befogadásának képességét egyaránt.

Csillagjegy: Vízöntő, Oroszlán
Csakrája: Torokcsakra

Affianced ékszer ajánlat
Organica no6 arany medál

A gránát

Mátka gránát gyűrűA gránát mély-vörös, bordó színeiről ismert, de előfordul narancssárga, sárgásbarna változata is.

A keménysége a Mohs féle skálán: 6,5-7,5

A gránát hatásai:

A gránátot különösképpen energetizáló és regeneráló valamint oltalmazó és kiegyensúlyozó hatása miatt tartják számon. Ezen kívül a szexuális vágy serkentését, a potenciális zavarokra való jótékony hatását tulajdonítják, különösen az élénk vörös színváltozatának.

Csillagjegy: kos, oroszlán, szűz, skorpió, bak, nyilas.
Csakrája: Gyökércsakra

Affianced ékszer ajánlat
Mátka Variáció női gyűrű

A peridot vagy más néven olivin vagy krizolit

Talizmán peridot medálA peridot egyike azon kevés drágaköveknek, melyeknél az előforduló szín csak egy színt jelent: alapvetően ez az olajzöld szín.

Keménysége a Mohs féle skálán: 6,5-7

A peridot hatásiai:

A peridot a fejlődés ékköve: segít megvalósítani a belső változásokat, védelmezi az aurát, megszabadít a negatív, gátló hatásoktól, erősebbé magabiztosabbá tesz. Segít a lelki béke megteremtésében.

Csillagjegy: Ikrek, Oroszlán, Rák
Csakrája: Szívcsakra

Affianced ékszer ajánlat
Talizmán Oltalom medál

Kvarcok: hegyikristály és az ametiszt

Talizmán hegyikristály medálHegyikristály hatásai:

A hegyikristály legismertebb hatása a gyógyító energiák felszabadítása. Az értelmet és az aurát megtisztítja, energetizálja, stabilizálja. Segít leküzdeni a testi és a szellemi fáradtságot, kimerültséget, erősíti az immunrendszert.

Csillagjegy: Oroszlán
Csakrája: koronacsakra

Affianced ékszer ajánlat
Talizmán Stabilitás medál

Az ametiszt

Talizmán ametiszt medálAmetiszt hatásai:

Az ametiszt a lila szín többféle árnyalatában is pompázik, a tejesen sötét kékes-lilától egészen a halvány ibolyáig.

Az ametisztet bátorság-kőként is ismerik. Segíti a szerelmi szerencsét és a tanulást. Erősíti a meditációs elmélyedés, a koncentráció képességét. Megnyugtat, jótékony hatása van a nyugodt alvásra, pihenésre. Fokozza az elme a szellem képességeit.

Csillagjegy: Halak, Kos, Nyilas, Szűz
Csakrája: Homlokcsakra

Affianced ékszer ajánlat
Talizmán Bölcsesség medál

A szerves drágakövek

A szerves drágakövek egy érdekes csoport, sőt, ez ebbe a csoportba tartozó dolgok a szó klasszikus értelmében nem is drágakövek. A szerves drágakövek családjába az állati vagy növényi eredetű drágakövek tartoznak.

Hogy mik is ezek? A különböző gyöngyök, korallok, állati fogak, pl. elefánt csont, cápafog, a borostyán, ami a megkövesedett – általában – fenyő gyanta.

Ezek a természeti képződmények azért kerültek mégis a drágakövek családjába, mert az ékszeripar előszeretettel használja őket. Mi ezek közül a drágakövek közül a különböző fajtájú gyöngyöket illetve a cápa és egyéb állati fogakat használjuk ékszereink elkészítéséhez.

A gyöngyök

A gyöngyök két nagyobb csoportba oszthatók, az őket kiválasztó kagylók élőhelye szerint: a kevésbé értékes édesvízi gyöngyök és az értékesebb sós vízi gyöngyök csoportjába.

A gyöngyök ékszerekben való használata a régészeti leletek tanulsága szerint már több, mint 2000 éves múltra tekint vissza, az ógörög kultúrában pl. Aphrodité könnyének nevezték.

A természetesen képződő gyöngyök általános jellemzője az amorf formák, hiszen a gyöngy úgy keletkezik, hogy valamilyen formájú szennyeződés kerül a kagylóba, melynek hatására a kagyló kemény, meszes burkot választ ki a szennyeződés köré, így a tökéletesen kerek természetes gyöngyök annyira ritkák, hogy elképesztően magas áron cseréltek, cserélnek gazdát.

Gyöngyös gyűrűkEmiatt, illetve a gyöngykagylók nagymértékű lehalászása miatt már évszázadok óta próbálkoztak a gyöngykagylók telepekben való tenyésztésével illetve a gyöngy “termelésének” mesterséges irányításával, mely folyamatban gömbölyű testet helyeznek a kagylóba, ami köré a kagyló kiválasztja ezt a szépen csillogó lüszter nevű anyagot.

Az igazi áttörés a gyöngy termelésben 1905-ben történt, mikor is egy japán kísérletező kedvű tudós Kokcohi Mikimoto fejlesztett ki egy olyan eljárást, mely során kerek gyöngyöket tudott hatékonyan előállítani. Francia Polinézia 1962-ben csatlakozott a gyöngytermelés hálózatába, aminek a különleges sötét színű Tahiti gyöngyöket köszönhetjük.

Affianced ékszer ajánlat
Hókirálynő gyöngy gyűrű

Affianced ékszer ajánlat
Tahiti Glamour gyűrű

A cápafog

Cápafog medálA cápafogak, hasonlóképpen az összes többi állati foghoz, karomhoz a legősibb ékszerbe foglalt természetes képződmények. Ezek az ékszerek a az erőt, a harci sikereket, a győzelmet jelképezik az emberiség születésétől fogva. Ezeket az állati maradványokat átfúrva, bőrpánton viselte a zsákmányoló ember, jelezve ezzel az elejtett prédák számát, illetve ezeknek az állatoknak az ereje a szelleme feletti birtoklást.

Napjainkban is közkedvelt férfiékszer típus a különböző állati fogakkal díszített – főleg – nyakláncok. Az ékszereinkben használt fehér cápafogakat olyan rezervátumokból szerezzük be, ahol a természetesen kihullott fogakat gyűjtik össze az állatok elpusztítása nélkül, már csak azért is, mert a nagy fehér cápák, – sok más cápafajhoz hasonlóan – fokozottan védett állatok.

Affianced ékszer ajánlat
Cápafog medál no5

Utószó

Az itt bemutatott drágakő fajták csupán a legismertebb, legelterjedtebb típusú ékkövek, melyeket a teljesség igénye nélkül mutattunk be. Ennél jóval többféle drágakő létezik a természetben, melyek közül a mi ékszereinkbe is került már jó néhány darab, illetve drágakő kereskedő partnereinken keresztül a legtöbb típust és csiszolatot be tudjuk szerezni.

Amennyiben olyan ékkő iránt érdeklődik, melyről nem olvasott az előzőekben, kérjük érdeklődjön kollégáinknál, akik megfelelő felkészültséggel tudják majd önöket tájékoztatni a lehetőségekről.