Barion Pixel

A gyémánt örök

GyémántAz 1948-óta ismert szlogen tökéletesen összefoglalja a gyémánt iránti rajongásunkat és ad magyarázatot arra, miért válhatott a drágakövek királya a hosszú és sikeres házasság szimbólumává. Ez az ékkő mindannyiunk számára a tartósság, az időtlenség, a szépség és a ritkaság jellemzőivel párosul.

Mindegyik gyémánt egyedi, különleges és megismételhetetlen. De mi alapján állapítják meg vajon az értéküket? A huszadik század közepéig nem volt olyan szabvány, amelynek segítségével a gyémántokat minősíteni lehetett volna. Manapság szerencsére már létezik egy olyan egyetemes nyelv, ami a gyémánt minőségének tökéletes fokmérője, így a gyémánt vásárlók pontosan tudhatják, mi kerül a birtokukba.

Ezeket a tulajdonságokat határozza meg az úgynevezett 4C érték, melyről az alábbiakban írunk bővebben, illetve a nagyobb gyémántokhoz kiállított nemzetközi gemmológiai intézet pl. a GA állít ki megfelelő certificate-et, tanúsítványt az adott drágakő tulajdonságairól.

Hitvallásunk szerint eljegyzési gyűrűink és karikagyűrűink számára éppen ezért a gyémánt a legtökéletesebb választás.

Mi az a conflict free diamond?

Bizonyára sokan látták a Véres gyémánt című rendkívül izgalmas filmet Leonardo DiCaprioval, de szerencsére napjainkban a filmen látható kizsákmányoló bányászati gyakorlat a minimális szintre zsugorodott. Viszont a véres gyémánt, azaz a konfliktusos gyémánt kifejezést nem is erre a szomorú helyzetre használják.

A conflict free azaz konfliktus mentes gyémánt azt fejezi ki, hogy a drágakő bányászata olyan területen történik, ahol a bevételéből keletkező hasznot nem a helyi katonai szervezetek életben tartására, polgárháborús villongásokra használják.

Nyilván elsősorban mindenkinek Afrika jut eszébe ezekről a gondolatokról, de már szerencsére Afrikában is változóban van a helyzet. Illetve rengeteg gyémántot bányásznak például Oroszországban, Brazíliában vagy Ausztráliában is.

Mi az Affianced Ékszerészetben kezdettől fogva célul tűztük ki, hogy csakis a legtisztább, legleinformálhatóbb forrásokból szerezzük be az alapanyagainkat, így immáron több, mit 10 éve dolgozunk kizárólag egy antwerpeni gyémánt kereskedés magyarországi képviseletével.

Gyémántok besorolása 4C sztenderd alapján

A drágakőként felhasznált gyémánt értékét az úgynevezett 4C alapján határozzák meg:
– colour (szín),
– clarity (tisztaság),
– carat (karát),
– cut (csiszolás).

Gyémánt színe

A természetes gyémánt számtalan színárnyalatban fordul elő, ám minél közelebb áll színe a színtelenhez, annál értékesebb. 

A gyémántok színének osztályozására is létezik egy világszerte elfogadott szabvány, amely D-től Z-ig jelöli a gyémántok színét, és megmutatja, hogy az általunk választott gyémánt mennyire színtelen.

A gyémánt színminőségek közötti különbségek azonban annyira finomak lehetnek, hogy a gyakorlatlan szem számára észrevehetetlenek.
A skálán a D a legszíntelenebb, vagyis legértékesebb gyémántot, míg a Z a legkevésbé értékes, ékkövet jelöli.

A gyémántok színének besorolása ún. mintakövek (master stones) segítségével szigorú protokoll mentén történik, és gemmológus szakember végzi.

D-E-F Színtelen gyémántok. A legkeresettebb darabok.
G-H-I-J Majdnem színtelen gyémántok (nyomokban tartalmaznak színt).
K-L-M Halvány színű, enyhén sárgás gyémántok. A K színárnyalatú gyémántok színe már szabad szemmel is észrevehető.
N-R Nagyon világos színű, sárga árnyalatú gyémántok. Világos színű, sárga gyémántok
S-Z Világos színű, sárga gyémántok

Gyémánt szín

A gyémántok színét több tényező is befolyásolja, ilyen például a nemesfém színe, melybe befoglalásra kerül. Míg a színtelen gyémántok szépsége elsősorban fehérarany foglalatú gyűrűben érvényesül leginkább, addig egy sárga színárnyalatú gyémánt mutatósabb egy sárga arany foglalatban.

Minél nagyobb méretű gyémánttal van dolgunk, annál nagyobb szerepet kap a gyémánt színe is, mivel a nagyobb gyémántban a szín könnyebben érzékelhető.

A színes gyémántokra 1970-es évek közepe óta külön osztályozási rendszer vonatkozik. A színes gyémántok színe három összetevőből (főszín, másodlagos szín, színtelítettség) adódik össze. Egy színes gyémánt akár két-háromféle színt is tartalmazhat. Emiatt több száz színkombinációban is előfordulhatnak.

A gyémánt színét a kristály szerkezetébe beépült kémiai elem (pl. nitrogén, króm, vas, bór) határozza meg, de színes gyémántot eredményezhet a gyémánt szerkezetében kialakuló kristályrács szerkezeti torzulása is.

Tizenkét fő színes gyémánt létezik, ezek a: sárga, rózsaszín, kék, zöld, narancssárga, barna, ibolya, szürke, lila, piros, fekete és “acél-fehér”. A sárga valamint barna színű gyémántokkal találkozhatunk leggyakrabban. A piros, zöld, lila, valamint a rózsaszín, narancs és kék színű gyémántok viszont igen ritkák, ezért áruk jóval magasabb is lehet, mint a D-Z színtartományú gyémántoké. 

A színes gyémántok értékét elsősorban az növeli, hogy milyen ritkán fordulnak elő, valamint hogy mennyire intenzív és tiszta az adott gyémánt színe. A színes gyémántok között találunk természetes színes gyémántokat, valamint kezelt színes gyémántokat, amelyeknek a színét speciális hőkezelésekkel befolyásolták.

Gyémánt tisztasága

A gyémánt – akárcsak más természetes ásvány – apró zárványokat tartalmaz, amelyek egy része szabad szemmel nem is látható. A zárványok mérete, száma, színe és helyzete mind-mind befolyásolja a gyémánt minőségi megítélését.

Minél kevésbé szembetűnő zárvány van az általunk választott kőben, annál tisztább, annál szebben tud a fény áthatolni rajta. Az sem mindegy, milyen gyémánt csiszolási formára vágyunk, hiszen egyes formák nagyobb tisztaságot igényelnek, mint mások (pl. Asscher-gyémánt).

Érdekesség, hogy a gyémántszakértők ezekre a zárványokra gyakran mint belső ismertetőjegyekre hivatkoznak, hiszen ezek adják meg a drágakő a jellegét és egyediségét.

A gyémánt tisztaságának meghatározásához tízszeres nagyítás és egy nemzetközi besorolás alapján F-től (flawless – hibátlan) az I3-ig (included – zárványos) osztályozzák őket.

Gyémánt tisztaság

F1 IF VVS1-VVS2
Flawless Internally Flawless Very Very Slightly Included
Hibátlan Hibátlan belső Nagyon-nagyon kis méretű zárványok
Tízszeres nagyítással vizsgálva nem láthatók foltok vagy zárványok a gyémánt felületén és belsejében a szakember számára. Tízszeres nagyítással vizsgálva kis hiba fedezhető fel a felületen a szakember számára. A kőben nem található zárvány. A zárványok szabad szemmel láthatatlanok, és megegyeznek a magasabb osztályokkal. Képzett osztályozó számára tízszeres nagyítás mellett is nehezen felfedezhetőek.
Rendkívül ritka, elsősorban kisebb méretű gyémántok. Rendkívül ritka gyémántok. A kis felületi hiba nem befolyásolja a gyémánt szikrázását, és polírozással, kis súlyveszteséggel eltüntethető. A gyémánt szikrázását nem befolyásolja a zárvány.
VS1-VS2 SI1-SI2 I2-I3-I4
Very small included Small Included Included
Nagyon apró zárványok Apró zárványok Zárványos
Apró, halvány zárványokkal rendelkeznek, amelyek csak a szakember számára észrevehetőek tízszeres nagyítás mellett. Szabad szemmel nem látható, halvány zárványok találhatóak benne, amelyeket tízszeres nagyítás mellett a szakember észrevesz. Zárványokat tartalmaz, amelyek tízszeres nagyításnál már egyértelműen felfedezhetőek, és szabad szemmel is láthatóvá válnak.
Nagyon tiszta gyémántok. Az SI2 esetében a zárványok -alapos ellenőrzést követően, nagyon ritkán, néha már szabad szemmel is megfigyelhetőek. A zárványok befolyásolhatják a gyémánt ragyogását és átlátszóságát, és a gyémánt tartósságát is gyengíthetik.

 

Gyémánt karátja

A szín mellett a gyémánt a nagyon fontos tényező, ami ékkövünk értékét határozza meg: a tömege, ami a karát. 

A gyémánt esetében rendkívüli pontossággal állapítják meg: a méréséhez használt mértékegység a karát (ct rövidítéssel jelölik). A karát elnevezés a szentjánoskenyér (karob) magjának nevéből ered, amelyet viszonylag állandó súlya és mérete miatt használták a kereskedők a gyémánt, drágakő és gyöngy súlyának méréséhez. A karát 1 ötöd része a grammnak, 1 karát = 0,2 gramm.

Az 1 karátnál kisebb kövek esetében szokás a karátot “pont”-ban meghatározni úgy, hogy 1 karát (ct) = 100 pont (pt) elkerülve ezáltal a sok tizedes érték használatát. Így egy 1 pt-os gyémánt 0,01 ct.

Gyémánt karát

Gyémánt csiszolása

A gyémánt a csiszolása által nyeri el végső szépségét és értékét, és válik alkalmassá arra, hogy egy ékszer ékköve lehessen. A tökéletes csiszolás biztosítja azt, hogy a gyémánt különleges optikai látványt hozzon létre:

  • A ragyogás (brillancia) a gyémánt által visszatükrözött belső és külső fehér fényt jelenti. Az átlátszó drágakövek közül a gyémánt rendelkezik a legnagyobb fényességgel.
  • A tűz (fényszórás) a csiszolt gyémánt azon egyedülálló tulajdonsága, hogy a visszatükrözött fényt a szivárvány színeire bontja.
  • A szikrázás (a szcintilláció), amely a kő mozgatásakor vagy a fény irányának megváltozása közben jön létre.

Mivel a gyémánt a legkeményebb ismert anyag a földön, ezért csak saját magával, a gyémánt poros csiszolókővel lehet megmunkálni.

Gyémánt csiszolás

Mi az a briliáns?

Briliáns csiszolásA drágaköveknél alkalmazott két fő csiszolási technika a cabochon, melynek során egy egybefüggő íves felületet alakítanak ki a köveken, valamint a fazettált, amikor síklapokkal látják el őket.

A gyémánt megmunkálására a fazettált csiszolás alkalmas. A fazetták lehetővé teszik, hogy a kő a ráeső fényt több irányba verje vissza. A fazettált csiszolás egyik típusa a briliáns csiszolás, amely kerek és 57 lapból, (ún. fazettából) áll.

Az ideális, jól csiszolt briliáns esetén a kőbe jutó fény 100 százaléka a korona fazettáin keresztül verődik vissza, így páratlan tüzet és szikrázó ragyogást eredményez. A gyémánt az eljegyzési gyűrűk legkedveltebb ékkövei.

A régebbi csiszolású briliánsoknál jellemző az 58 fazetta, ami az ékkő alsó csúcsa helyett egy lapot képez, ez az úgynevezett kalett.

Melyek a legnépszerűbb gyémánt csiszolási formák a világban?

Csiszolási formák Jellemzői
Briliáns

Briliáns csiszolású gyémánt

Ez a csiszolási forma a legnépszerűbb és ez nem véletlen, hiszen ezzel az 57 fazettából álló megmunkálási móddal lehet kihozni a maximumot egy gyémántból, ami a ragyogását, fény visszaverését illeti. A briliáns csiszolás egy kerek csiszolási forma.
Princess

Princess csiszolású gyémánt

Négyzet alakú forma, sok oldallal, éles, csúcsozott, vágatlan sarkokkal. A legnépszerűbb díszes gyémánt alak, különösen az eljegyzési gyűrűk esetében. Intenzív szikrázás jellemzi és számtalan gyűrűstílushoz illik. A hosszú kézformán, vékony ujjakon csodásan mutat.
Ovális

Ovális csiszolású gyémánt

Elegáns és különleges választás olyanoknak, akik nem szeretnének túl kihívóak lenni. Viselője álmodozó, romantikus alkat, aki szereti a hagyományos stílust, de szeretné egyéniségét is kifejezni. Vásárláskor figyeljünk a kő arányosságára! Optikailag megnyújtja, karcsúbbá teszi viselőjének ujját, ezért a kisebb kezű hölgyeknek jó választás.
Emerald (smaragd csiszolás)

Emerald csiszolású gyémánt

Téglalapalakú, lépcsősen fazettált formal. Mivel ez a csiszolás a zárványokat jobban mutatja, ezért magasabb tisztaságú követ igényel. Rendkívül elegáns megjelenésű, elbűvölő forma, ami vintage gyűrűkben csodásan mutat.
Csepp vagy Pear

Csepp csiszolású gyémánt

Szimbolizálhatja az öröm könnycseppjét Ha a hegyes vége az ujjak vége felé mutat, az a kéz és az ujjak meghosszabbításának és karcsúsításának illúzióját adja.
Szív

Szív csiszolású gyémánt

A szerelem univerzális szimbóluma, az egyik legritkább gyémántalak, aminek vásárlása különös gondot igényel. Nagy karátméretet igénylő forma. Fontos, hogy tökéletesen szimmetrikus legyen.
Cushion

Cushion csiszolású gyémánt

Négyzet vagy téglalap alakú forma, lekerekített sarkokkal. Sokoldalú fazon, ami jól illik a hagyományos, vintage vagy épp modernebb gyűrűkhöz is. Elegáns, kifinomult megjelenésű és romantikus hatású.
Asscher

Asscher csiszolású gyémánt

Négyzet alakú, csapott sarkokkal rendelkező lépcsőzetes csiszolás. Drámai és elegáns viselet. Viselője olyan modern személyiség, aki szívesen nosztalgiázik és az antikvitások kedvelője.
Marquise vagy navette

Navett csiszolású gyémánt

Hegyes, hosszúkás alak, finomra vágott végekkel. Elegáns viselet, ami az ujjakat hosszabbnak és vékonyabbnak mutatja. Jó választás azoknak, akik szeretnek kitűnni a tömegből. Ennél a csiszolásnál fontos, hogy tökéletesen szimmetrikus legyen!
Radiant (sugaras)

Radiant csiszolású gyémánt

Téglalap vagy négyzet alakú forma vágott sarkokkal. Modern és kifinomult megjelenést ad viselőjének. Hihetetlen ragyogást, tüzet és szcintillációt mutat. Jól elrejti a kő zárványait és hibáit.

A legkedveltebb gyémánt csiszolási formák Magyarországon

Népszerű gyémánt csiszolási formákA világon általában, így Magyarországon is a következő csiszolási formák a legelterjedtebbek: a briliáns, a princess, az ovális, a szív és a marquese.

Ennek első sorban gazdasági okai vannak, ugyan is a többi csiszolási formát jellemzően a nagyobb, 1 karát feletti gyémántok megmunkálására szokták alkalmazni, melyek ára ezért tetemes, akár egy közép kategóriájú autó árát is elérhetik.

Ezért az ilyen gyémántok viselését még tőlünk nyugatabbra is csak a felső tízezerbe tartozó emberek engedhetik meg maguknak.

Ezekhez a népszerű csiszolási formákhoz szeretnénk egy-egy ékszert ajánlani eddigi repertoárunkból.

Briliáns csiszolású gyémánt:
Dandelion eljegyzési gyűrű

Ovális csiszolású gyémánt:
Diana eljegyzési gyűrű

Princess csiszolású gyémánt:
Barones no2 eljegyzési gyűrű

Marquese csiszolású gyémánt:
Navett eljegyzési gyűrű

Szív csiszolású gyémánt:
Diamond Heart eljegyzési gyűrű

Gyémánt ékszerek tisztán tartása

Ékszer tisztításElőször is ami a legfontosabb, hogy ügyelni kell arra, hogy az ékszerünk ne szennyeződjön a kelleténél jobban. Ezt a legkönnyebben úgy érhetjük el, hogy a kezünk szennyezésével járó munkavégzésekhez levesszük az ékszert. Hogy mik is ezek? Például a legtöbb konyhai munka. Az ételek készítése közben óhatatlanul is a kezünkkel együtt az esetlegesen rajtunk lévő gyűrűk is beszennyeződnek. Gondoljunk különösen a tészta dagasztásra.

Ezen kívül mindenképpen ajánlott a kézmosások alkalmával és a tusoláskor is levenni gyűrűinket, hiszen egyrészről sokkal alaposabban tudunk kezet mosni, ha nincs rajtunk ékszer, másrészt a szappan, vagy a tusfürdő képes behatolni az ékszer azon részeibe, ahonnan házilag nem távolítható el a szennyeződés, és ennek hatására a csodálatos ékkő fakóbbnak, fénytelenebbnek tűnik.

Amikor huzamosabb ideig nem viseljük ékszerünket, figyeljünk arra is, hogy megfelelően tároljuk őket. Erre a célra kiválóan alkalmas, az ékszer átvételekor kapott exkluzív fa ékszerdoboz, valamint a kis textil zacskó, amit szintén ékszereinkhez biztosítunk. Ez a kis textil zsákocska alkalmas arra, hogy amikor például elutazunk valahova, akkor könnyen a táskánkba, vagy a tárcánkba tehessük az ebbe helyezett értékes ékszerünket.

Sok házi praktika terjed az interneten az ékszerek tisztításával kapcsolatban, de igazán egyik módszert sem ajánljuk. Házi körülmények között kizárólag az erre a célra árult arany tisztító folyadékot tudjuk ajánlani, amiben meghatározott ideig kell ékszereinket tenni, de 100%-os eredményt ezek sem feltétlenül garantálják.

A szennyezett ékszerek professzionális tisztítási módszere, ha szakemberre bízzák, akik rendelkeznek a a megfelelő szaktudással és gépparkkal.

A nálunk készült ékszereket a kollégáinkkal megbeszéltek szerint szervizeljük, tisztítjuk, mellyel kapcsolatban bármikor szívesen állunk a rendelkezésükre.

Mik a legjobb gyémánt alternatívák?

A gyémánt természetesen nem a legolcsóbb drágakő, melyet az ékszerekbe lehet foglalni, de vajon létezik e megjelenésében és tulajdonságaiban hasonló drágakő, mely kedvezőbb árfekvésű?

Szerencsére a válaszunk igen! Az alábbiakban szeretnénk néhány, a mi álláspontunk szerint megfelelő és kevésbé megfelelő alternatívával szolgálni.

Az alább leírt gyémánt helyett használható ékköveket áruk szerint növekvő sorrendbe raktuk.

Cirkónia

Ez az első számú megoldás, mely eszünkbe juthat a kérdéskör kapcsán. Először is, tegyünk rendet e kérdésben. A cirkónia egy mesterségesen, nagyon olcsón előállított műtermék, melyet elsősorban a bizsu és ezüst ipar használ. A cirkónia nem összetévesztendő a cirkon drágakővel, mely egy természetes kristály és sok színben fordul elő a természetben.

A cirkónia legnagyobb hátránya a puhasága, mely nem teszi igazán alkalmassá a minden nap hordott ékszerek díszítésére, hiszen 2-3 év intenzív, napi hordás során bizony csúnyán megkopik.

Mi az Affianced Ékszerészetben cirkóniával nem is készítünk ékszert, mivel nem tudunk érte megfelelő, hosszú távú garanciát vállalni.

Fehér zafír

A fehér zafír egy szép és pénztárca kímélő megoldás. A fehér zafír árfekvésében kedvezőbb a kék, a rózsaszín és egyéb természetes zafír szín előfordulásoknál, de a tüze, a ragyogása, a megjelenése nem hasonlítható a gyémántéhoz. Ez az ékkő mindenképpen egy visszafogottabb, homályosabb, kevésbé ragyogó egyéniséggel rendelkezik, mint a gyémánt, de van aki pont ezekért a tulajdonságaiért választja.

Moissanite

Az Affianced Ékszerésztben mi ebben az alternatívában hiszünk a leginkább. Hiszen áraiban a mesterséges gyémánt alatt vannak ezek az ékkövek és bizonyos tulajdonságaikban, még kedvezőbbek akár a természetes gyémántoknál is.

A moissante ékkövekről bővebben itt tájékozódhatnak.

Laboratóriumi azaz mesterséges gyémánt

A mesterséges gyémánt előállítása már régóta foglalkoztatja az ékszer ipart, és napjainkra többféle igen jó megoldásra is jutottak ezzel. Akit előszőr, és első sorban már a neve miatt is kiemelnénk, az a Svarowski cég, akik csiszolási minőségét és maximalizmusát eddig is megismerhettük. Sokak szerint az egyik legnagyobb előnye a mesterséges gyémántnak a természetesen kialakulttal szemben, hogy mellőzni kell azokat a környezeti károkat, melyek a természetes gyémánt kitermelésével járnak.

A Svarowski cég által előállított mesterséges gyémántok kiváló minőségűek, az egyetlen hátrányuk csupán, hogy árfekvésükben nem sokkal kedvezőbbek a természetes gyémántoknál.