Barion Pixel

A karikagyűrű fogalma, szimbóluma

karikagyűrű az egyik legismertebb szimbólum, amelynek formája a folytonosságot, zártsága pedig a két ember közti szoros kapcsolódást szimbolizálja. A karikagyűrűt már közösen választják ki a párok, és az esküvő napján húznak egymás ujjára, így pecsételve meg házasságukat.

Karikagyűrű vásárlás útmutató

Hogy a fogalmakat segítsünk tisztázni egy kicsit: a karikagyűrű szinonimája a jegygyűrű. Tehát a jegygyűrű is ezt a páros ékszert jelöli, melyek a házasságkötést követően kerülnek fel az ifjú feleség és férj ujjára. Sokan keverik az eljegyzési gyűrűvel, melyet a férfiak általában titokban készíttetnek szerelmüknek, mellyel a hölgy kezét megkérik.

Karikagyűrű trendek és a hagyományok

A karikagyűrű kiválasztása egy igazán izgalmas feladat, mely – tapasztalataink alapján – segít a pároknak jobban megismerni egymás ízlését és kompromisszum készségét. A jegygyűrűk szimbolikus jelentésű ékszerek, melyek nem csak a férfi és a nő egységét, véget nem érő szerelmét jelképezik, hanem stílusáról is árulkodnak. A karikagyűrű terndek rengeteget változtak az utóbbi évtizedekben és napjainkban is folyamatosan alakulnak, fejlődnek.

Míg az 1980-as évekig leginkább az egyszerű, domború, sárga arany karikagyűrűk voltak a közkedveltek, mára már gyakorlatilag csak a fantázia szab határt a különböző színű arany ötvözetekből készített, gyémántokkal és más drágakövekkel díszített jegygyűrűk design kialakításában.

Jellemző a több színű arany ötvözetekből készített, mattított és fényes felületű karikagyűrűk viselése, a női gyűrűkbe előszeretettel választanak egy vagy akár sok-sok gyémántot is a hölgyek és nem ritka az sem, hogy az urak is szívesen viselnek ékövekkel díszített ékszert.

Napjainkban a legkedveltebb a fehérarany karikagyűrűk viselése, de sokan választanak a fehér arany mellé rozé arany vagy sárga arany díszítést is a jegygyűrűikre. Az eljegyzési gyűrűk – vagy más néven: kísérőgyűrűk – divatja hasonló módon alakult mint a jegygyűrűknél, bár a megjelenésük ezeknek az ékszereknek inkább követi a tradicionális formákat. Ez azért is lehet, mert az eljegyzési gyűrűk jegyajándékként viselése, jóval régebbi szokás.

A karikagyűrűk – a páros jegyékszerek – a keresztény hagyományokban csak az 1300-as évektől lettek közkedveltek, míg a kísérőgyűrűk már ezt megelőzően néhány évszázadon át divatban voltak. Ezek az egy központi ékkövet – általában gyémántot, briliánst -foglaló jegyékszerek a szoliter gyűrűk.

Napjainkban a felépítése, az arányai megmaradtak ennek az ékszer típusnak, de szokássá vált apró, díszítő ékkövekkel dekorálni, kiegészíteni. Természetesen a klasszikustól formailag merőben eltérő eljegyzési gyűrűk is nagyon népszerűek, modern megjelenést nyújtanak azoknak a gyönyörű női ujjaknak, melyek erre vágynak.

A karikagyűrű a magyar hagyományokban témaköréről itt olvashatnak bővebben.

A karikagyűrű kiválasztása

A karikagyűrűk kiválasztása egy különleges élmény a pároknak, hiszen megismerhetik egymás ízlését, miközben bepillantást nyernek az ékszerek érdekes, aprólékos világába. Az elmúlt években sok-sok boldog párnak segítettünk abban, hogy olyan ékszereket viseljenek, melyek a leginkább illenek az egyéniségükhöz, stílusukhoz.

Hogy megkönnyítsük a tájékozódást, illetve segítsünk a választásban különböző karikagyűrű kollekciókra osztottuk jegygyűrűinket, mely kollekciók segíthetnek a tökéletes ékszerek megtalálásában.

Fontos, hogy a jegygyűrű és a karikagyűrű kiegészítse egymást?

Természetesen erre sincsenek kötelező érvényű szabályok, de vannak olyan hölgyek, akik a későbbiekben szeretnék együtt viselni az eljegyzési gyűrűjüket a karikagyűrűvel. Ilyenkor érdemes arra is odafigyelni, hogy a két gyűrű stílusban, anyagban és a kőválasztásban is passzoljon egymáshoz.

Például a magyar népművészeti ihletésű, Magyar Termék díjas eljegyzési gyűrű kollekciónkban karikagyűrűt és jegygyűrűt is választhatnak a házasulandó párok.

Karikagyűrű és eljegyzési gyűrű

Egy vintage stílusú eljegyzési gyűrű mellett egy vintage stílusú karikagyűrű mutat csodásan  egy klasszikus szoliter gyűrű pedig egy klasszikus stílusú karikagyűrűvel harmonikus a leginkább.Jó tudni azonban, hogy a közvetlen egymás mellett viselt arany ékszerek esetén káros lehet, az ékszerekre nézve, hogy a két fém állandóan koptatja egymást. Érdemes emiatt inkább külön kézen viselni őket.

Pénz -és időkeret

Karikagyűrűink irányára széles skálán mozoghat, a jegygyűrű típusától, díszítettségétől, arany igényétől és a felhasznált drágakövektől függően.

A költségkeret meghatározásához négyféle árkategóriát hoztunk létre, hogy ezzel is megkönnyítsük a választást kedves ügyfeleink számára.

A karikagyűrű árának jelentős részét a felhasznált nemesfém költsége teszi ki. A költségek csökkentésére törtarany (nem használt illetve törött, nem javítható arany ékszerek)  beszámítással is van lehetőség. Elsőként személyes konzultáció keretein belül egyeztetjük az ötvözetek finomságát, majd a törtaranyat mindig az aktuálisan meghatározott áron számítjuk be, és vonjuk le az ékszer árából.

Személyes konzultáció

Karikagyűrű választásA karikagyűrű, akárcsak az eljegyzési gyűrű az egyik legegyedibb és legszemélyesebb ékszer, aminek a kiválasztása, megtervezése és megvalósítása különleges, olykor nehéz feladat. Ékszerészetünk nem egy klasszikus ékszerbolt, ahol egy adott választékból, kész ékszerek közül választhatják ki kedves ügyfeleink jegyékszereiket. Tervező műhelyünkben minden egyes ékszert a kívánságoknak megfelelően alakítunk ki. Személyes találkozásaink alkalmával pedig ügyfeleinkkel együtt tervezzük meg a megálmodott karikagyűrűt.

Ezért a költségek meghatározása mellett ne feledkezzünk meg az időkeretről sem! A megfelelő karikagyűrű kiválasztása és elkészítése időigényes feladat, ezért már jóval a tervezett esküvő előtt érdemes megkezdeni a keresését.

Ékszerészetünkben a karikagyűrű párok elkészítésének vállalási határideje a foglaló kifizetésétől számítva aktuálisan 4-6 hét, az ékszer bonyolultságától és műhelyünk kapacitásától függően. Ennél rövidebb határidő kérése esetén felárral tudjuk teljesíteni ügyfeleink megrendelését.

A gyűrű mérete

A pontos ujjméret meghatározás a karikagyűrű készítés egyik legfontosabb adata. Mivel a karikagyűrűt többnyire együtt választja ki a jegyespár, ezért azt ajánljuk, hogy a legpontosabb méretvételezés érdekében a párok személyesen jöjjenek el hozzánk, hogy segítségükre lehessünk. Minden esetben van gyűrűpróbánk, amikor ügyfeleink ujjaira már saját ékszereik kerülnek felpróbálásra, még a díszítések, drágakő foglalások elkészítése előtt.

A gyűrűméretezéssel kapcsolatos tovább információkért, kérjük tekintsék meg útmutatónkat!

Az online ékszer vásárlással, illetve a pontos gyűrű méretek kiválasztásával kapcsolatban itt találnak információkat.

Melyik ujjunkon viseljük a karikagyűrűt?

Melyik ujjon viseljük a karikagyűrűt?Hazánkban legjellemzőbb két szokást így tudjuk részletezni:

Ha karikagyűrűvel történik az eljegyzés, akkor azt az esküvőig a bal kézen szokás viselni, majd az esküvőt követően átkerül a jobb kéz gyűrűsujjára.

Magyarországon a legelterjedtebb szokás, hogy a bal kézre kerül az eljegyzési gyűrű, míg a jobb kézre kerül az esküvő alkalmából a karikagyűrű. Ugyanakkor, ne feledjük, hogy ezek nem kötelező érvényű tradíciók, csak iránymutatásként szolgálnak számunkra.

Mivel a két kéz gyűrűsujja eltérő méretű, ezért mi azt javasoljuk kedves vásárlóinknak, hogy arra az ujjukra készíttessék a gyűrűt, amelyiken ténylegesen viselni fogják később. Jobb kezes emberek esetében például praktikusabb a bal kézen viselni a gyűrűt, mert itt kevésbé lesz kitéve kopásnak, sérüléseknek.

A gyűrű viselési szokásokról bővebben itt írtunk.

Mennyire legyen hasonló a női és férfi karikagyűrű?

Ha ragaszkodunk s a hagyományokhoz, akkor az összetartozás szimbólumaként a női és férfi karikagyűrű jellemzően egyforma.

A mai trendeknek köszönhetően azonban bátran választhatnak eltérő karikagyűrűket is a házasulandó párok. Mi leginkább olyan megoldásokat ajánlunk szívesen, melyben a két gyűrű dizájnjában megjelenik valamiféle közös szimbólum. A férfiak jellemzően inkább az egyszerűbb, letisztultabb formákat keresik, míg a hölgyek szívesebben húznak az ujjukra díszesebb, különlegesebb karikagyűrűt, amelyek bonyolultabb részleteket rejtenek.

A férfiak gyűrűi jellemzően szélesebbek és a hölgyekével ellentétben, ők kevésbé választják a fényes felületeket inkább a matt felületeket preferálják. Ez természetesen egyéniség és stílus függő, illetve, hogy a megtetsző modell, hogy mutat a kézen.

A jegyékszerek tervezésének tekintetében különös figyelmet fordítunk arra, hogy a különböző formai és díszítő elemek hatásos összehangolásával harmonikusságot és összetartozást jelenítsenek meg a karikagyűrű párok, mindemellett fejezzék ki külön a menyasszony és külön a vőlegény egyéniségét is.

Mi is az a gyűrűpárna?

GyűrűpárnaNapjainkban egyre népszerűbbek a tematikus esküvők, amelyek minden egyes részeltükben (menyasszonyi ruha, csokor, dekorációs stb.) harmóniában vannak a kiválasztott helyszínnel. A gyűrűpárna kiválasztásakor nem lehet megkerülni az esküvő kérdését, hiszen az esküvő helyszíne és tematikája jól tükrözi a házasulandó szerelmes párok stílusát.

Például ha a pár egy vidéken eltöltött, rusztikus, természetközeli vintage hangulatú esküvői eseményben gondolkodik, akkor egy gazdagon, csipkével díszített párnát ajánlanánk. Ám számos más stílusú párna közül választhatnak.

Ékszerészetünkben ajándék gyűrűpárnával kedveskedünk minden karikagyűrűpárt rendelő ügyfelünknek, melyre a ceremónia alkalmával ünnepélyesen tudják ráhelyezni a választott gyűrűpárt.

Karikagyűrű formája

Ékszerészetünk gazdag formavilágú különleges karikagyűrűket készít, sokféle formát illetve profilt alkalmazunk ékszereink kivitelezésekor.

1: hagyományos, kerek karikagyűrű, 2: lekerekített sarkú, 3: szögletes karikagyűrű, 4: háromsarkos szögletes karikagyűrű

Kerek, szögletes karikagyűrűk

Karikagyűrű profilok

Karikagyűrű profilokA karikagyűrűk keresztmetszete (gyűrűsín profilja) is többféle lehet.

A profil szerint készült gyűrűk jellemzője, hogy keresztmetszetük körbe mindig ugyanolyan.

Választható lapos és domború keresztmetszetű gyűrű is, illetve ennek többféle variációja. Legtöbb gyűrűnk belső kialakítása, belül enyhén domború, komfortos viselést nyújtson (comfort fit).

Ez a kialakítás természetes, finom illeszkedést biztosít az ujjra kényelmi funkcióval látja el a gyűrűt.

A karikagyűrűk kialakítása során a leggyakrabban előforduló profilok: 

1: Lapos profil kívül – belül legömbölyítve, 2: Kívül egyenes profil, belül comfort-fit kialakítással, 3: Kívül enyhén domború profil, belül comfort-fit kialakítással, 4: Kívül Domború profil, belül comfort-fit kialakítással, 5: Ovális profil, 6: Kívül homorú profil, belül comfort-fit kialakítással.

A karikagyűrű szélessége

Egy klasszikus karikagyűrű esetében 5-6 mm-t jelent, de léteznek ettől keskenyebb (3-3,5 mm-es) gyűrűk, és ettől jóval szélesebb, akár 8-9 mm szélesek is. Általánosságban elmondható, hogy minél szélesebb a karikagyűrű, annál több lesz a tömege, így az ára is.

Karikagyűrű szélességek

Nincsenek kötött szabályok azzal kapcsolatban, hogy kinek milyen szélességű gyűrű áll jól.

A rövidebb ujjra inkább keskeny, a hosszú ujjakra pedig a szélesebb karikagyűrűk illenek jobban, de ez elsősorban a viselő ízlésétől és igényeitől függ.

A férfi és női karikagyűrű pár esetében természetesen lehetnek eltérések: a férfi gyűrű arányosan szélesebb a nagyobb méret miatt. Az is előfordulhat – hogy ha a design megkívánja -, hogy a női gyűrű szélesebb lesz a párjától.

A karikagyűrű anyaga és színe

Három arany színA karikagyűrű évszázadok óta szimbolizálja a nő és a férfi összetartozását. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy olyan exkluzív és minőségi karikagyűrűket készítsünk, amelyek megállják helyüket a hétköznapokban és egyúttal időtállóak is lesznek.

Ékszerészetünk alapvetően háromféle színű aranyötvözettel dolgozik: ezek a fehérarany, a rozé arany (vörös színű aranyötvözet) és a sárga arany, amelyeket igény szerint kombinálhatunk is.

Kérjük tekintse meg útmutatónkat, amelyben részletes információkat kaphat az egyes aranyötvözetekről.

A karikagyűrűk felületi kialakításai

A gyűrűk a felület kezelésnek köszönhetően különböző textúrájúak lehetnek. A felületkezeléseknek köszönhetően érdekes hatásokat és kontrasztokat, egyedi gyűrűstílusokat lehet létre hozni (pl. szálhúzott, rapcsos, véséssel díszített).

Nagyon szép kontrasztot ad egy fényes és egy matt felület egymás mellet, különösen, ha színeikben is különválnak a fémek. Jó tudni, hogy a mattítások a nagy felületeken érvényesülnek igazán. Az összes felület-megmunkálási eljárás, így a különféle mattírozás és a polírozás is bármikor felújítható, restaurálható, amennyiben az ékszer természetesen kopásából adódóan a felületek minősége megváltozik.

A képen láthatók az ékszerek legjellemzőbb felületi kialakításai:
1: fényesre polírozott, 2: szálhúzott, 3: mattírozott, 4: fatörzs, 5: rusztikus, olvasztott

Karikagyűrű felületek

Válasszunk-e ékkövet a karikagyűrűnkbe?

A karikagyűrű egyedi stílusának kialakításakor végig kell gondolnunk azt is, hogy szeretnénk-e ékkövet foglaltatni gyűrűinkbe.

Tapasztalataink szerint míg a hölgyek többsége szeretné, ha valamilyen kő is díszítené gyűrűjét, addig a férfiak inkább a matt, letisztult gyűrűstílust kedvelik, és idegenkednek a kövektől.   

Karikagyűrűinket mi leginkább különböző csiszolású gyémántokkal foglalva készítjük el, mert ez az az ékkő, amely értékes és időtálló, és sohasem mattul el.

A hölgyek számára elsősorban színtelen gyémántot ajánlunk, kollekciónk női darabjait is ezzel a drágakővel díszítjük; a férfiaknak pedig-   amennyiben nem idegenkednek a drágakővel díszített ékszer viselésétől- a barna esetleg a fekete gyémántot ajánljuk.

A gyémántról részletesen a gyémánt ékszer vásárlási útmutatónkban olvashat.

Gyűrűfoglalási stílusok

Karikagyűrűnkbe egy vagy akár több követ is foglaltathatunk, és többféle foglalási típus közül is választhatunk, amelyek gyűrűnk stílusát is befolyásolják.

A karikagyűrűk esetében megemlítenénk az angol foglalatot, ami a legklasszikusabb foglalási típus. Ez egy süllyesztett foglalatot jelent karmok nélkül. Ilyenkor a kő egy szintben található a gyűrű felszínével, a kő peremére rádolgozzák a nemesfémet.

Affianced Gyűrű-tipp:
Infinity no2 – karikagyűrű pár

Infinity karikagyűrű

Ha a kövek két fémsín között ülnek és szinte összeérnek, akkor csatorna foglalatról beszélhetünk.

Affianced Gyűrű-tipp:
Amarose no2 – karikagyűrű pár

Amarose karikagyűrű

A karikagyűrűknél is választható a modern és egyúttal kifinomult pavé foglalat, ahol apró gyöngyök tartanak minden egyes követ a helyükön, és amelyek beborítják a gyűrű nagy részét vagy akár a teljes felületét is.

Affianced Gyűrű-tipp:
Brillance – karikagyűrű pár

Brillance karikagyűrű

Nagyon dekoratív hatást kelt a két-és négygyöngyös kőfoglalás az úgynevezett ékszer foglalás is, ekkor kis fémgyöngyök tartanak minden követ a saját foglalatában.

Affianced Gyűrű-tipp:
Barocco Simple no2 – karikagyűrű pár

Barocco Simple no2 karikagyűrű

 

Mivel tehető még egyedibbé a karikagyűrű?

Karikagyűrűnk stílusát gyönyörű míves kézi véséssel, kerámia berakással vagy akár a gyűrű belsejébe gravírozott szöveggel, szimbólummal és az esküvő dátumával is igazán személyessé varázsolhatjuk.

A karikagyűrű ápolása, karbantartása

A nemesfémek puha anyagok, sérülékenyek, ezért teljesen természetes jelenség, hogy karikagyűrűinken is meglátszódnak a hétköznapi használatból eredő felületi karcok, vagy hogy egy idő után elveszítik fényességük intenzitását. Ezeket a problémákat csak szakember segítségével tudjuk orvosolni, aki polírozással vagy egyéb felületi restaurálással frissíti fel ékszereink megjelenését.